vanaf 1905... begon men de duingronden in Koksijde-Bad te verkavelen en verschenen de eerste villa's en hotels. Voor 1914 was de badplaats het uitverkoren vakantieoord van de welstellende klasse uit Brussel. De badgasten konden sporen met de trein naar Veurne en vandaar met de tram naar Coxyde-Bains. Auto's zag je nauwelijks voor de Eerste Wereldoorlog. Een politiereglement uit 1914 legde de maximumsnelheid vast op 30 km per uur...

 

1914

De grond waarop de villa gebouwd werd behoorde oorsponkelijk toe aan de "COMPAGNIE IMMOBILIERE DE COXYDE BAINS". Volgens een akte verleden voor Notaris Groensteen te Laken, werd de grond door deze maatschappij verkocht aan de heer Auguste Minne uit Gent op 11 februari 1914.
Door de oorlog komt Auguste Minne er waarschijnlijk niet toe om zijn vakantievilla te bouwen. Troepen die slag leveren bij Nieuwpoort slaan hun tenten op in deze duinen van Koksijde-Bad. Niet alleen Fransen en Britten, maar ook soldaten uit Algerije en Senegal vechten mee. De naam en het monument op het Zouavenplein herinneren aan de vele Zouaven, soldaten uit Senegal, die sneuvelden in onze gebieden.

1933 Na het overlijden van Auguste Minne in 1932 verkopen de erven de grond op 19 september 1933 aan een Franse industrieel, de heer Georges Gheysen uit Halluin (Frankrijk). Die geeft onmiddellijk de opdracht aan architect L. Van Gastel om een "villa" te bouwen. Dit is de woning die wij nu aanbieden als vakantiewoning.
   
2003 Op 27 juni 2003 kregen wij de kans om "Villa Verduronnette" te kopen. Alhoewel zij niet behoort tot de oudste villa's in Koksijde-Bad, zijn wij blij dat zij op deze plaats bewaard is gebleven. In de nabije omgeving staan trouwens echte pareltjes met een zeer mooie historiek. Naast ons ligt het Pension Musuri. Een eindje verder in de straat ligt de prachtige dubbelvilla Loxley en La Guadeloupe gebouwd in 1913 en beschermd als monument in 2001. Ook de wijk achter onze straat, de Senegalese wijk genoemd (zie hierboven), werd in zijn geheel als monument in 2001 beschermd. Het is een zeer authentiek en charmant stukje Koksijde-Bad.